Gig ekonomija u Srbiji: Ko su digitalni radnici iz Srbije i zašto rade na globalnim platformama?
01Jan2018

U 2018. godini više od polovine svetske populacije biće, po prvi put u ljudskoj istoriji, povezano uz pomoć Interneta. On već odavno ne predstavlja samo izvor informisanja i zabave, već i nezaobilazno sredstvo u obavljanju različitih oflajn and onlajn poslova. Digitalni rad predstavlja specifičnu i rastuću formu rada uz pomoć i na Internetu i obuhvata različite poslove od tagovanja fotografija preko dizajniranja, prevođenja, do programiranja. Pojedinci se u ovakve poslove uključuju samostalno ili posredstvom platformi kao što su Freelancer i UpWork, ili aplikacija kao što je Uber. Broj digitalnih radnika i radnica kao i profit ostvaren u ovoj tzv. platformskoj ekonomiji raste iz godine u godinu otvarajući pitanja regulacije ovog vida zapošljavanja i zaštite radnih prava. Iako podaci Svetske banke ukazuju da među evropskim zemljama, Srbija i Rumunija imaju najveći procenat digitalnih radnika i radnica srazmerno ukupnom broju stanovnika, o njihovom položaju do sada ne postoji nijedno sveobuhvatno istraživanje.

Centar za istraživanje javnih politika upravo nastoji da kroz projekat „Gig ekonomija u Srbiji: Ko su digitalni radnici iz Srbije i zašto rade na globalnim platformama?“ ponudi analizu profila radnika i radnica iz Srbije koji su aktivni na globalnim platformama i istraži njihove potrebe u sferi radnih prava. Ovo je nova tema kako za evropske tako i za srpskog zakonodavca. Stoga je cilj ovog projekta je da skrene pažnju javnosti, nacionalnih aktera i kreatora javnih politika na problematiku digitalnih radnika i da zagovara uvođenje nacionalnih politika u oblasti rada i zapošljavanja koja  se tiču zaštite njihovih prava iz oblasti rada i ljudskih prava. Tokom istraživanja, CENTAR će blisko sarađivati sa digitalnim radnicima i nacionalnim akterima sa željom da stvori kanale za razmenu informacija između svih zainteresovanih strana. Ovaj projekat se realizuje u partnerstvu sa Olof Palme centrom u Srbiji.

Projekat „Gig ekonomija u Srbiji: Ko su digitalni radnici iz Srbije i zašto rade na globalnim platformama?“ je deo novog Centrovog programa u okviru kojeg ćemo se baviti temom gig ekonomije i položajem i organizovanjem digitalnih radnika i radnica kako bi ostvarili pravo na dostojanstven rad.

 
 
 
Prijavite se za naš bilten (newsletter) o digitalnom radu: