Fond Svetlana Đurđević Lukić
21May2018

 

 

 

 

FOND SVETLANA ĐURĐEVIĆ LUKIĆ
– VII NAGRADNI KONKURS –
2023. GODINA

 

Centar za istraživanje javnih politika (CENTAR) raspisuje šesti godišnji poziv za studente osnovnih, specijalističkih, master i doktorskih studija u Republici Srbiji za učešće u nagradnom konkursu fonda „Svetlane Đurđević Lukić“. Radove je potrebno dostaviti do 30. septembra 2023. godine.

Organizovanje nagradnog konkursa predstavlja istovremeno promociju ljudske bezbednosti kao centralne teme istraživačkog interesovanja Svetlane Đurđević Lukić (1963-2016), jedne od osnivačica Centra za istraživanje javnih politika i njegove prve direktorke.

Kako bismo konkretnije usmerili vaše istraživačke radove, definisali smo oblasti koje treba da posluže kao smernice za konkretizaciju vaših tema. Vaši radovi mogu da odstupe od smernica, ali je potrebno da budu u skladu sa fokusom ovogodišnjeg konkursa.
 

Tema 1: Rasprostranjenost lakog i malokalibarskog oružja?  (SALW - Small arms and light weapons)

Istražite problem širenja lakog i malokalibarskog oružja u našem društvu i povežite ga sa slučajevima masovnih ubistava u Srbiji. Razmislite o mogućim rešenjima kako smanjiti rizik i povećati bezbednost građana.

Tema 2: Bezbednost u školama

Analizirajte pitanje bezbednosti u našim školama, posebno usmereno na incidente povezane sa zloupotrebom vatrenog oružja. Razmislite o merama prevencije i modelima za unapređenje bezbednosti đaka, nastavnika i osoblje škola.

Tema 3: Vršnjačko nasilje

Ispitajte fenomen vršnjačkog nasilja i njegov uticaj na bezbednost đaka. Razmislite o tome kako zajedno možemo izgraditi bezbedno i podržavajuće okruženje za sve učenike.

Tema 4: Rodni aspekt bezbednosti

Analizirajte zabrinjavajuće statistike koje pokazuju da sve više žena svake godine bude ubijeno u porodično-partnerskom nasilju. Razmislite o načinima na koje društvo može raditi na prevenciji ovog nasilja, a posebno u kontekstu zloupotrebe vatrenog oružja u porodično-partnerskom odnosu.

 

Na konkursu mogu da učestvuju svi zainteresovani studenti osnovnih, master, specijalističkih i doktorskih studija koji su zainteresovani za teme iz oblasti ljudske bezbednosti. 

Neophodan kriterijum za učešće je da kandidatu/kandidatkinji studentski status ne ističe do 15. marta 2024. godine, jer se stipendije isplaćuju počevši od dodele nagrada u naredna dva  odnosno tri meseca. Pri dostavljanju radova potrebno je da se dostavi i overena potvrda fakulteta o studentskom statusu kandidata/kandidatkinji

Najbolja dva rada (jedan rad iz kategorije osnovnih studija i jedan rad iz kategorije studija drugog stepena), biće nagrađeni tromesečnom, odnosno dvomesečnom stipendijom. Kao i ranijih godina, i ove godine naš konkurs podržava Odeljenje za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji.

Detaljnije o uslovima konkursa godini možete pročitati na sledećim linkovima:

                 
Tekst konkursa
Uputstvo za citiranje
Ljudska bezbednost - osnovni pojmovi
Najčešća pitanja i odgovori.
 
Najbolji radovi biće objavljeni u dvojezičnom zborniku radova u decembru 2023. godine.
 
Rukopisi se dostavljaju isključivo elektronskom poštom na e-mejl konkurs@publicpolicy.rs sa naznakom Nagradni konkurs_Ime i prezime_Fakultet_nivo_studija
 
Pratite nas na websajtu www.publicpolicy.rs, TW: @PublicPolicyRS | FB: PUBLICPOLICY.RS | LinkedIn: Centar za istraživanje javnih politika