Projekat: Oružje na meti - zloupotrebe oružja u Srbiji
21Jan2016

Centar u medijima - o posedovanju oružja u Srbiji

   U najnovijem broju Nedeljnika, u tekstu o posedovanju oružja u zemlji, pod naslovom Fargo, Srbija, novinar se poziva na istraživanje Centra za istraživanje javnih politika koje je rađeno za Regionalni centar za pešadijsko oružje u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi (SEESAC) pri UNDP-u. Istraživanje koje se odnosi na incidente povezane s oružjem, pokazalo je da se u između 80 i 90 odsto slučajeva incidenata koristi neregistrovano oružje. Takođe je utvrđeno da se oko 70 odsto oružanih incidenata događa među ljudima koji su u međusobno bliskim odnosima. Napominjemo, istraživanje je obuhvatilo incidente o kojima su mediji izveštavali u protekle dve godine.

    Prema podacima MUP-a, u Srbiji je registrovano skoro million komada oružja. Među njima su pored pištolja i revolvera, lovačko i sportsko oružje i drugi tipovi oružja.  Zvaničnih podataka o posedovanju ilegalnog oružja nema.

   Više o temi zloupotrebe vatrenog oružja u Srbiji, dostupno je u posebnoj  publikaciji. O posedovanju lakog naoružanja i njegovom uticaju na sektor bezbednosti na području Zapadnog Balkana možete naći ovde