Projekat: Mladi i demokratska kontrola sektora bezbednosti
02Nov2015

Okrugli sto “Lokalna bezbednosnost mladih i demokratska kontrola sektora bezbednosti” u Zrenjaninu

Centar za istraživanje javnih politika uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji organizovao je okrugli sto Lokalna bezbednosnost mladih i demokratska kontrola sektora bezbednosti, 02. novembra u sali Gradske kuće u Zrenjaninu, o razmeni iskustava sa ostalim gradovima uključenim u ovaj projekat - Požarevcom i Čačkom.
 
U uvodnom delu skupa, učesnicima se obratio Miroslav Kragić, predstavnik Misije OEBS-a u Srbiji. Direktorka Centra za istraživanje javnih politika, Svetlana Đurdjević Lukić predstavila je nalaze istraživanja na okruglom stolu.O kjučnim problemima i dobrim praksama govorili su Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika grada Zrenjanina, Gordan Bojković, pomoćnik gradonačelnika grada Požarevca i Aleksandar Dačić, pomoćnik gradonačelnika grada Čačka. Elvira Kovacs, narodna poslanica prenela je svoja zapažanja u radu Narodne Skupštine Republike Srbije i uspostavljanju mehanizma parlamentarne i demokratske kontrole sektora bezbednosti.
 
 
Na okruglom stolu u Zrenjaninu formulisane su preporuke za uključivanje nadležnih lokalnih institucija u rešavanju bezbednosnih problema mladih i njihova međusobna koordinacija, uključivanje predstavnika mladih u rad lokalnih odbora i saveta zaduženih za bezbednost, otvaranje poslaničkih kancelarija u lokalnim sredinama, pokretanje teme bezbednosti mladih u okviru Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne Skupštine, saradnja sa Kancelarijom za mlade i organizovanje radionica na teme bezbednosti mladih i prevencije različitih oblika nasilja, horizontalno učenje i prenošenje znanja o štetnosti konzumiranja alkohola, bezbednosti učenika u saobraćaju, porodičnom i rodno zasnovanom nasilju, škola roditeljstva za prepoznavanje antisocijalnog ponašanja dece u ranom uzrastu, uspostavljanje mehanizma pružanja usluga karijernog savetovanja mladih, uređivanje Pravilnika o primeni vaspitnih naloga.
 
Izvor:RTV Santos
 
Tokom diskusije predstavljeni su rezultati istraživanja Procena mladih gradaČačka o bezbednosti u gradu, koje je obuhvatilo ispitivanje bezbednosne situacije, postojećih oblika nasilja i zavisnosti učenika u Čačku, sa osvrtom na provođenje slobodnog vremena učenika, aktivizam i informisanost, obuhvatajući kategorije predviđene u Lokalnom akcionom planu za mlade. Istraživanje je obavljeno sa 300 učenika sedmog i osmog razreda u osnovnim školama i 400 učenika od prvog do četvrtog razreda srednjih škola u gradu Čačku, i obuhvaćen je uzorak od 10,3% populacije ciljne grupe koja je anketirana. Ispitanici su predložili mere za otvaranje novih radnih mesta i prevencije nasilja kroz obrazovanje.
 
Projekat CENTRA Lokalni bezbednosni problemi mladih i demokratska kontrola sektora bezbednosti usmeren je ka jačanju saradnje između države i civilnog drutšva u prepoznavanju ključnih problema bezbednosti na lokalnom nivou sa kojima se suočavaju mladi. Cilj je doprinos izgradnji znanja o demokratskoj kontroli sektora bezbednosti među mladima i direktnoj komunikaciji mladih, lokalnih vlasti i narodnih poslanika, kako bi se zajednički ponudile preporuke za jačanje poverenja mladih u institucije i poboljšala njihova participacija.
 
Projekat je podržalo Odeljenje za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji, u godini kada su mladi i njihova uloga jedan od prioriteta predsedavanja Srbije OEBS-om.