Projekat: Monitoring predsedavanja Srbije OEBS-om
09Oct2015

Sloboda okupljanja bez jasnog zakonskog normiranja

Nevladine organizacije oštro osuđuju nedoslednost vlasti u poštovanju prioriteta predsedavanja Srbije OEBS-om u oblasti ljudske dimenzije. Jedan od prioriteta - sloboda okupljanja - ostaje bez jasnog zakonskog normiranja, jer zakon, odlukom Ustavnog suda Srbije, prestaje da važi. To pokazuje odnos Vlade prema ljudskim pravima, kao i nepoštovanje stavova Ustavnog suda RS.
 
Da podsetimo, Ustavni sud RS je više puta od 2012. godine ukazivao na to da su pojedine odredbe Zakona o okupljanju građana neustavne, te je 2013. godine samostalno počeo postupak ocenjivanja ustavnosti, o čemu je obaveštena i Narodna skupština.
 
Pre tačno šest meseci, 9. aprila 2015. godine Ustavni sud je objavio odluku, po kojoj Zakon o okupljanju građana iz 1992. godine, nije u saglasnosti sa Ustavom. Objavljivanje i stupanje na snagu ove odluke odloženo je za šest meseci, kako bi se vlastima pružila još jedna šansa da izrade i usvoje nov zakon. Međutim, do danas, Narodna skupština nije dobila od ovlašćenih predlagača, Vlade Republike Srbije, pre svih, predlog zakona.
 
Posledično, zbog nepostojanja zakonskog okvira, obaveza prijave skupova policiji prestaju da važe. MUP gubi nadležnost i ostaje bez mogućnosti da preventivno deluje i zabranjuje skupove kojima se podstiču nasilje i mržnja. Takva situacija je potencijalno opasna po javni red, mir i bezbednost ljudi ali i za ostvarivanje slobode okupljanja. Nevladine organizacije ponovo pozivaju vlasti da hitno pristupe rešavanju ovog pitanja, koje je kao bitno prepoznato i u okviru poglavlja 23, poštujući odluku Ustavnog suda, smernice OEBS-a i dostignute međunarodne standarde.
 
Koordinacioni odbor OCD za monitoring predsedavanja OEBS
Komitet pravnika za ljudska prava –YUCOM
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Centar za istraživanje javnih politika
Forum za etničke odnose
Fond za humanitarno pravo
 
Inicijativu podržavaju:
Beogradski centar za ljudska prava
Građanske inicijative
Centar za praktičnu politiku
CHRIS mreža
Odbor za ljudska prava Niš
Inicijativa mladih za ljudska prava 
 
Izvode iz saopštenja su preneli BlicTanjugDanasRTVReporterKrstaricaPressonline, Politika i Paragraf RS