Projekat: Monitoring predsedavanja Srbije OEBS-om
21Sep2015

Sloboda medija i medijski pluralizam protiv govora mržnje i ratne propagande

Na panel diskusiji ‘’Gašenje plamena propagande o slobodi medija i medijskog pluralizma’’ koja će biti održana u 22. septembra 2015. godine u Varšavi, stručnjaci zemalja članica i institucija OEBS-a, iz oblasti ljudskih prava, demokratije i drugih, diskutovaće o efektima nedavno primenjene inicijative za borbu protiv propagande, naročito delova inicijative koji se odnose na govor mržnje i pozivanje na rat. 

Diskusija je prateći događaj najveće evropske godišnje konferencije zemalja članica OEBS-a, ‘’Implementacioni sastanak ljudske dimenzije’’ posvećenoj ljudskim pravima i demokratiji. 

Govornici na panel diskusiji su: Svetlana Đurđević-Lukić iz Centra za istraživanje javnih politika i Civic Solidarity Platform; Frane Maroevic, direktor OEBS-ove kancelarije za slobodu medija; Karolina Sitek iz Evropske zadužbine za demokratiju i Jakub Kalenski iz East StratCom tima Evropske unije. Moderator diskusije je Tomas Din, član odbora Freedom house i bivši predsednik RFE/RL-a.

Stručnjaci će, između ostalog, diskutovati o postojećim merama protiv propagande, njihovim uticajima i izazovima, proceni preduzetih protivpropagandnih napora i standarda međunarodnih ljudskih prava, kao i o pronalaženju adekvatnih rešenja za svaku državu, civilno društvo i medije koji mogu obezbediti pojedincima širi pristup objektivnom i nepristrasnom informisanju bez ograničenja medijskih sloboda. 

Događaj će poslužiti kao platforma za razmenu mišljenja o mogućem produbljivanju i proširivanju učešća OEBS-a u borbi protiv propagande, govora mržnje, podsticanja na rat, a u cilju zaštite slobode medija. Ova platforma će biti utemeljena na do sada preduzetim merama predstavnika OEBS-a za slobodu medija. 

Centar za istraživanje javnih politika je član koalicije za monitoring predsedavanja Srbije OEBS-om