Projekat: Mladi i demokratska kontrola sektora bezbednosti
14May2015

Mladi nedovoljno informisani o bezbednosti

Danas je u Čačku održan okrugli sto “Mladi i demokratska kontrola sektora bezbednosti”, kao deo projekta “Lokalni bezbednosni problemi mladih i demokratska kontrola sektora bezbednosti”. Poduhvat sprovodi Centar za istraživanje javnih politika u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji i narodnim poslanicima uključenim u rad skupštinskih odbora koji se bave bezbednošću.
 
Prema rečima Marine Tadić, istraživača u CIJP, namera je da se u nekoliko gradova u našoj zemlji ispitaju problemi bezbednosti sa kojima se susreću mladi i da se na osnovu istraživanja formulišu preporuke koje bi bile upućene lokalnim i državnim organima.
 
“Srbija trenutno predsedava OEBS-om, a jedan od prioriteta su položaj i uloga mladih. Ova populacija se suočava sa teškoćama koje ne nailaze na adekvatne odgovore i tretman. Narodni poslanici nemaju uvid u ono što se dešava u sredinama iz kojih potiču, pa želimo da pomognemo da se uspostavi stalna direktna komunikacija građana sa organima vlasti”, izjavila je ona.
 
Projekat je počeo u martu, trajaće do jula i sprovodiće se u Čačku, Požarevcu i Zrenjaninu, zbog problema mladih u njima i jer odatle potiču poslanici koji se bave pitanjima bezbednosti.
 
Tadićeva navodi da su istraživanjem prikupljene informacije o mišljenju mladih o navedenoj temi, koje su pokazale određeno nerazumevanje problematike. “Ispitivanje je obuhvatilo punoletne srednjoškolce i aktiviste nevladinog sektora. Ustanovljene su razlike u stavovima, jer prva grupa sektor bezbednosti shvata uže, vezuje ga za vojsku, policiju i slične institucije, a druga uviđa širu sliku. Uzok tome može biti mala informisanost o državnom sistemu uopšte, pa smo pored istraživanja organizocali i edukativnu radionicu, kako bismo podigli nivo znanja mladih o sektoru bezbednosti”, objašnjava ona.
 
Predstavnicima vlasti biće predočeno šta sve mladi doživljavaju kao bezbednosne probleme, na osnovu čega će se definisati preporuke kako da se stanje u toj oblasti unapredi.
 
Čačak je primer dobre prakse, jer u ovom gradu postoji interesovanje za bezbednosne probleme mladih, ocenila je direktorka CIJP, Svetlana Đurđević Lukić.
 
“Utisak je da informisanost nije zadovoljavajuća, mladi, kao budući glasači i kandidati se moraju edukovati i steći jasniju predstavu o sistemu bezbednosti i političkom poretku i svom mestu u njima”, ističe ona.
 
Gradski većnik zadužen za bezbednost, Dejan Obradović, kaže da je za vršioce vlasti važno da čuju kako mladi doživljavaju bezbednosne probleme i kako vide svoju ulogu i doprinos unapređenju čitavog sektora.
 
“Mladi Čačak doživljavaju kao relativno siguran grad. Danas ćemo razgovarati i videti šta svi zajedno možemo učiniti. Obrazovni programi zapostavljaju neke životne stvari, malo govore o nadležnosti organa i mogućnostima građana, to se može poboljšati”, smatra on.
 
Okruglom stolu u sali Gradskog veća, pored organizatora, prisustvovali su i predstavnici organa koji se bave bezbednošću - lokalne samouprave, Policijske uprave, Saveta za javni red i mir, Kancelarije za mlade, kao i omladinskih organizacija, zatim narodna poslanica i članica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine Dubravka Filipovski kao i članovi republičkog parlamenta iz Čačka.
 
Izvor: Tekst i fotografije Glas zapadne Srbije