Projekat: Posedovanje vatrenog oružja i ljudska bezbednost
02Jul2016

Poverenica: Nasilje nad ženama je gorući problem u društvu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji Brankica Janković ocenila je u subotu da dva ubistva, koja su se dogodila u protekla 24 sata, podsećaju da je nasilje nad ženama jedan od gorućih problema u društvu.
 
Masakr u Žitištu i ubistvo žene u selu kod Knjaževca, poslednji su alarm svim nadležnim službama i organima da hitno reaguju kako bi se preduzele adekvatne i pravovremene mere za sprečavanje partnerskog nasilja koja se prečesto završava smrtnim ishodom”, saopštila je Janković.
 
Ona je dodala da mediji imaju deo odgovornosti u suzbijanju rodno zasnovanog nasilja, “zbog čega je neophodno da se prestane sa izveštavanjem i emitovanjem programa gde se žene omalovažavaju, diskriminišu i stavljaju u podređen položaj”.
 
Koordinatorka Sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja Vesna Stanojević izjavila je u nedelju da je svake godina statistika žrtava porodičnog nasilja mračna, kao i da je mnogo nasilja koje ne sme da se toleriše.
 
“Prošle godine smo imali masovno ubistvo u Kanjiži, sada smo svedoci ubistva u Žitištu. Mnogo žena strada i mnogo je nasilja koje ne sme da se toleriše”, rekla je Stanojević za Radio televiziju Srbije.
 
Razlikujući dva tipa nasilnika, onog koga je žena već prijavljivala nadležnim institucijama, ali i one koji su po svedočenjima okoline bili mirni i povučeni, Stanojevićeva ističe da su pođednako opasna oba tipa nasilnika.
 
“Opasna su oba tipa nasilnika, ali kada se govori o tome da je nasilnik bio miran, to je nerealno”, kaže Stanojevićeva.
 
Pored toga, napominje da je kada se govori o ubistvu u Žitištu pitanje da li bi se taj brak razvodio da nije bilo problema.
 
“Žene treba da obrate pažnju i da sve što izlazi iz normalnih okvira prijave policiji”, smatra koordinatorka Sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja.
 
Stanojevićeva je rekla i da su žene ugrožene i nakon razvoda braka.
 
“Ono što je kritično jeste da žene stradaju i tokom brakorazvodne parnice, ali i nakon razvoda braka, jer muškarci imaju osećaj da i dalje mogu da maltretiraju žene”, zaključuje Stanojevićeva.
 
 Source: Beta, photo: http:ufvcascade.ca