Projekat: Mapiranje (ne)diskriminacije u sistemu vojnog školstva
14Oct2015

Rodna ravnopravnost u sistemu odbrane

Dostignuća primene rodne ravnopravnosti u sistemu odbrane, kao i tekući tredovi u ovoj oblasti, bili su tema dvodnevne konferencije održane 13. i 14. oktobra 2015. godine u Domu vojske, u  Beogradu. Na poziv organizatora, Instituta za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane Republike Srbije, odazvali su se eminentni civilni i vojni stručnjaci iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Austrije, Mađarske, Nemačke, Norveške i Španije, predstavnici međunarodnih organizacija i akademskih institucija.

Učesnike konferencije pozdravili su prof. dr Jovanka Šaranović, direktorka Instituta za strategijska istraživanja, General-major prof. dr. Mladen Vuruna, Brankica Jovanović, poverenica za rodnu ravnopravnost i Irena Vojáčková – Sollorano, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija i stalna predstavnica UNDP-а u Srbiji istakavši da je u Srbiji primetan napredak na polju usklađivanja normativa, ali da se područje primene i razvoja mera za implementaciju rodne ranopravnosti mora i dalje usavršavati.

Govoreći o rodnoj ravnopravnosti u sistemu odbrane, učesnici skupa isticali su značaj usklađivanja nacionalnih zakonodavstava sa međunarodnopravnim normativima i praksom, a naročito sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1325 – Žene, mir i bezbednost. U ovom kontekstu posebno je naglašen značaj borbe protiv stereotipa o ženama kao slabijem polu. Razbijanju stereotipa ove vrste u velikoj meri, mogu doprineti mediji, sistem obrazovanja, kao i suzbijanje govora mržnje.

Učesnici skupa su se složili da se među preduslovima doslednog sprovođenja rodne ravnopravnosti izdvajaju nulta tolerancija prema rodno zasnovanom nasilju, povećanje učešća žena u centrima odlučivanja, ali i usvajanje mera koje će doprineti ekonomskom osnaživanju žena.

Konferenciji je prisustvovala mr Ivona Lađevac, koordinatorka CENTRA.